28.10.16

–  Vi lever ut gårdsdrømmen

–  Vi lever ut gårdsdrømmen

Da Tove og Ola Skadsheim kjøpte gården de alltid hadde ønsket seg ble det starten på noe nytt.

– Vi har alltid drømt om denne gården, helt siden barna var små. For tre år siden var vi heldige og fikk tilbud om å kjøpe den. Det har vi ikke angret på, sier Ola.

Han er lærer på førsteklassetrinnet, men har alltid likt å holde på med hendene ute.

De har satt bort jorda, men både han og kona Tove driver med jakt. Nå har de kjøpt seg røykeovn og neste ut er en bakerovn og på sikt kan det bli både selskapslokale på låven og en liten gårdskafe i hagen. En liten flattbrød-geskjeft er de allerede i gang med.

– Vi har et lite enkeltmannsforetak, og vi baker begge to. Jeg steker og han kjevler, sier Tove, som er i full jobb som rådmann i Marker kommune.

Det går mest til markeder og landhandlerier og på forespørsel. Til helgen skal de ha 60 pakker flatbrød klare til matmarkedet i byen. Hobbyen til de driftige 50-åringene har blitt en livsstil.

Men selv om Ola har planer om å trappe ned på jobb og drive mer på gården om noen år, blir det ingen fulltidsjobb. Det er ikke nok å gjøre for begge to. 

– Her kan vi ikke snakke om å gå av tidlig. Vi blir jo stadig flere gamle

flatbrod

–Jeg er dessuten veldig glad i jobben min. Det er superspennende å jobbe i det offentlige, spesielt i en kommune. Det pulserer og man er så tett på samfunnsutviklingen, sier Tove, som fikk rådmannsjobben for to måneder siden.

Fra før har hun lang fartstid fra Askim kommune, blant annet som leder for Strategienheten (rådmannens fagstab). Noen tidligpensjonstilværelse er ikke aktuelt.

– Her kan vi ikke snakke om å gå av tidlig. Vi blir jo stadig flere gamle.  Norge har ikke råd til det, sier hun.

Hvor mye de får i pensjon har ingen av dem tenkt så mye på, men de har tenkt på at karrierevalget har vært en investering i alderdommen. De har også spart litt i fond gjennom årene.

– Etter hvert som økonomien har blitt romsligere, har vi spart mer. Også driver vi litt gammeldags sparing, du vet på konto.

Drømmen er å være spreke lenge, bo på gården og pusle med nye prosjekter.

– Her skal vi innrede et hus til guttene de kan bruke når de er på besøk. Med familier etter hvert håper vi, sier Ola og peker på et av de mange uthusene.

– Jeg storkoser meg som lærer og jeg er kjempebarnslig. Men å jobbe som lærer i barneskole når du bikker 62 år, jeg vet ikke helt. Jeg vil være hjemme her som en fresk bestefar. Og det kan jeg gjerne begynne med når jeg blir 62.


familie_ikon2

KLPs beste tips til deg som er godt voksen og etablert

Spar i aksjefond: I 50-årene har du fortsatt såpass lang sparehorisont at det vil lønne seg å spare i fond. Aksjefond vil sannsynligvis gi best avkastning på sikt, men har også risiko. Har du en sparehorisont på mindre enn fem år bør du prioritere å nedbetale gjeld. Sparer du i fond er det lurt å velge indeksfond. KLPs indeksfond har lave kostnader og god spredning av risiko. Del gjerne sparingen på 50 prosent i aksjefond og 50 prosent på å nedbetale gjeld.

Betal ned gjeld: Det er risikofritt å nedbetale gjeld og du får en avkastning som tilsvarer lånerenten. Lånerenten er normalt høyere enn det du ellers vil kunne få risikofritt, for eksempel ved å sette penger i banken. Å betale ned gjeld gir også en frihet i alderdommen til å låne penger på boligen igjen.

Sjekk betingelsene:  Sjekk regelmessig og se om du kan få bedre tilbud på lån og forsikringer og andre avtaler du har. Som medlem i KLP får du medlemsfordeler på lån og forsikring.

Sjekk pensjonen om du skifter jobb:  Å gå ut av den offentlige tjenestepensjonen sent i yrkeskarrien kan gjøre at du går glipp av opptjeningstid, og rettighet til offentlig AFP. Det er ikke sikkert du vil tape på det om du går inn i en jobb hvor du tjener mer, men du bør sjekke konsekvensene. Medlemmer i KLP kan sjekke dette på klp.no/minside.

 

Klikk og les mer om de ulike livsfasene her.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn