05.01.17

– Vi kan både le og gråte sammen

– Vi kan både le og gråte sammen

Drømmen om det som skal bli den største og flotteste dagen i livet, blir brått avbrutt. Noe er galt – alt blir snudd på hodet.

Av: Nils Fredrik Wisløff-Høgestøl      Foto: The Film Agency Oslo

– Det kan være tøft å møte de pårørende. Mange følelser kommer til syne når man er redd for sine små – og mange blir utrygge og redde. Man føler seg maktesløs og kanskje også sint på situasjonen, sier Bente Sandal Olsen.

Hun er sykepleier på Nyfødt intensiv på Sørlandet sykehus i Kristiansand, og har jobbet med nyfødte siden 2004. Når alarmen går må man være klar. Da må rutinene sitte, og et godt samarbeid mellom leger og sykepleiere er viktig. Det betyr også at det kan bli mye følelser på jobben. Da betyr gode kolleger alt.

– Jeg har utrolig mange skjønne kollegaer. Vi har lav terskel for å spørre hverandre om ting, vi kan både le og gråte sammen, og mange er veldig faglig dyktige. Det er alltid mye nytt å lære hverandre, sier hun.

Alarmer og følelser
Når man jobber på nyfødtintensiv er man på jobb først og fremst for å hjelpe når ikke alt går som normalt. Det betyr at det er stort behov for tett og godt samarbeid, og at man kan snu seg fort.

– Den viktigste vi gjør er å oppdatere oss faglig og å sikre at vi er godt kjent med det medisinske utstyret. Når dette fungerer er vi rustet til å gi den hjelpen som trengs, og det er lettere å være et godt medmenneske og trygg fagperson for både barnet og pårørende, sier Sandal Olsen.

Litt action og godt resultat
Jobben som sykepleier på Nyfødt intensiv er variert, og en typisk arbeidsdag innebærer alt fra rapportering til mottak av babyer fra fødestuen eller operasjonssalen. Så hvordan ser en perfekt dag ut?

– En perfekt dag er en dag med litt action, med godt samarbeid mellom leger og sykepleiere, der innsatsen resulterer i at situasjonen til et barn blir bedre enn utgangspunktet og vi kan møte fornøyde og takknemlige foreldre som setter pris på jobben vi gjør, sier hun.

Motivert av å hjelpe
Det viktigste for Bente er å kunne bruke sin kunnskap til å hjelpe andre, og hun lar seg motivere av muligheten til å utgjøre en positiv forskjell for mennesker i vanskelige situasjoner.

– Når de reiser herfra, er det mange som sier at de aldri vil glemme oss, fordi det har betydd så mye for deres liv. Det er selvfølgelig motiverende å vite at vi kan bety så mye for andre, og at vi kan bidra til å gjøre en vanskelig situasjon bedre, sier Bente Sandal Olsen.

Er du glad i arbeidsplassen din, og stolt over arbeidsmiljøet? Nå kan du nominere din bedrift til Arbeidsgledeprisen, og vinne en konsert på jobben med en av artistene fra ”Hver gang vi møtes” – programmet på TV2.
Gå inn på klp.no og meld deg på.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn