22.12.17

Viser ekstra omsorg i jula

Viser ekstra omsorg i jula

34.500 ansatte i kommune- og helsesektoren sørger for at hjulene går rundt også i jula. – Det skjuler seg mye trist bak dørene her, da trenger man humor, sier sykepleier Lena Risanger (37).

Du legger merke til det allerede på parkeringsplassen – vinduene på lungeavdelingen i andre etasje på sykehuset i Telemark er pyntet med så mye lys at det ikke er til å ta feil av – her jobber det noen som er sjeldent klare for høytid.

– Det er nok ingen som pynter like mye som oss, ler sykepleier Lena Risanger.
Hun jobber ved lungeavdelingen og er én av de nesten seksti ansatte som tilbringer arbeidsdagene i sykehusets desidert mest forseggjorte korridor. Det er juletrær, blomster, nisser, stjerner og ikke minst: røde hjerter med «god jul» på alle pasientenes dører.

– Vi har ei som heter Wenche som pynter på avdelingen hvert år, hun holder gjerne på til langt etter arbeidstid for å få det fint. Jeg vi tørre å påstå at det er et uttrykk for det gode arbeidsmiljøet vårt. I tillegg prøver vi jo å gjøre det trivelig for pasientene,  særlig nå i jula når det naturligvis er litt ekstra kjipt å være innlagt her,

20171218-klp-sykehuset-telemark-0487-liten

Gledesspreder: Lena Risanger er den som sørger for at humor gjør det vanskeligste litt enklere.

 

-Både tungt og fint
Ifølge en ny KLP-undersøkelse jobber cirka 140 000 nordmenn på julekvelden, 34 500 av dem innen kommune- og helsesektoren. Som sykepleier er vakter i jula en obligatorisk del av oppdraget.

– Vi jobber enten julaften, romjul eller nyttårsaften. Det er dager jeg naturligvis skulle ønske at jeg kunne vært hjemme med barn og familie, samtidig vet jeg at det følger med jobben. Pasientene som blir igjen her på julekvelden er de som trenger det mest, vi prøver å gjøre det ekstra hyggelig for dem, sier Lena.

På pauserommet for de ansatte fortsetter julestemningen, også der har Wenche gjort seg flid. Lena tilkaller Elina Haugland (30) og sykepleierstudent Maren Katrine Pettersen (21). De er to av dem som jobber på selveste julekvelden i år.

20171218-klp-sykehuset-telemark-0004-liten

Borte fra barna: Selv om Elina Haugland og Maren Katrine Pettersen ikke får feiret med barn og familie i år, er de glade for å kunne være der for de som trenger det mest.

 

– Jeg jobbet min første julaften i fjor, det var ganske tøft. Det siste som skjedde før jeg skulle dra hjem var at en av pasientene gikk bort. For meg føltes det veldig merkelig å skulle dra hjem til en gledelig høytid etterpå, når jeg visste at de pårørende skulle starte sorgprosessen sin, sier Maren Katrine.

Elina tilføyer:   – Med barn på 1, 3 og 6 år er det klart at det er sårt å ikke skulle feire hjemme, men så er det jo på grunn av et omsorgsyrke for de som trenger det mest. Det er veldig godt å kunne stille opp for pasienter som ikke har det så lett i jula – klarer man å tenke sånn, blir det fint. At de har en takknemlig jobb til tross for tidvis uheldige arbeidstider, er alle likevel enige om.
– Pasienter og pårørende roser oss daglig, særlig i jula. Det er veldig godt!

20171218-klp-sykehuset-telemark-0150-liten

Lager julestemning: Sykepleierne på lungeavdelingen er fulle av smil i julestria.

Sko på avveie og bilen pakket inn i plast
Sykepleierne forteller at de, for å distansere seg fra det tyngste, har laget seg noen annerledes juletradisjoner på avdelingen. Blant dem er julegjøn, en sporadisk julekalender som kan føre til så mangt. Eksempelvis at joggesko forsvinner og erstattes av støvler.

– Når vi hjelper pasienter å dusje, bruker vi støvler. Jeg hadde satt fra meg joggeskoene utenfor badet her om dagen og da jeg kom tilbake var de borte. Det ble noen varme timer i støvlene før jeg fikk skoene mine tilbake, forteller Maren Katrine.

– Det skjuler seg mye trist bak dørene her, da trenger man humor. Når vi har det gøy på jobb tror jeg dessuten at det smitter over på pasientene.

20171218-klp-sykehuset-telemark-0333-liten

Julegjøn: Maren Katrine skulle bare hjelpe en pasient med morgenstellet, det ble det varme timer i støvler av.

Verdsatt knising i gangene
At høyden under taket på lungeavdelingen er verdsatt, skal pasient Tone Solerød snart bekrefte. Ute i korridoren er hun raskt til å skryte av personalet.

– Det blir mye kjekkere for oss å være her når man hører knising i gangene, at sykepleierne har tid til å le litt. Som pasient legger man merke til at de ansatte virker å trives ordentlig godt sammen, noe som gjør at det føles ekstra trygt å være her.

Det er ikke vanskelig å forstå hva hun mener. Den gode stemningen på avdelingen er noe man legger merke til med det samme.

20171218-klp-sykehuset-telemark-0542-liten

Humor gjør det enklere: Pasient Tone Solerød synes humøret på lungeavdelingen gjør det enklere å være innlagt.

Når fagutviklingssykepleier Helene Pedersen skal samle alle som er på vakt til fellesbilde i et av oppholdsområdene, er det like før juletreet raser i iveren.
– Hvis jeg skal prøve å analysere litt, tror jeg mye av grunnen til at vi har så godt arbeidsmiljø er at vi har den riktige kompetansen. Når man har det sånn, føler både ansatte og pasienter seg trygge, sier Helene.

– Man vet aldri hva som kommer inn dørene her, livet tar ikke hensyn til om det er hverdag eller jul. At jula føles sårere for både personale, pasienter og pårørende er det ingen tvil om. Julaften kan være kjemperolig, med tid til julemiddag på personalrommet og tilnærmet vanlig julekveld – eller det totalt motsatte. At vi ikke kan vite hvordan dagen blir, gjør at vi må være forberedt på alt.

 

20171218-klp-sykehuset-telemark-0298-liten

Arbeidsmiljøet er en styrke: Fagutviklingssykepleier Helene Pedersen kom fra Danmark til Telemark for å jobbe i tre måneder – nå har det gått 17 år.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn