23.02.17

Stor takk til førsteklasses sykepleier

Stor takk til førsteklasses sykepleier

Å jobbe med mennesker i den siste fasen av livet kan være krevende, både på et faglig og personlig nivå. Derfor trenger vi sykepleiere som Else Braut Olaussen.

Av: Nils Fredrik Wisløff-Høgestøl        Video: Roar Grønstad

-Jeg blir så glad, for dette er et av de flotteste menneskene jeg vet om.

Dette var responsen til Eldbjørg Maae Blakkisrud da vi fortalte henne at hennes nominasjon av Else Braut Olaussen var valgt ut som en av de tre som skulle få ”En stor takk”.

Eldbjørg er pensjonist, men har vært kollega med Else i mange år på Palliativt team ved Sykehuset Innlandet Gjøvik. Der har de jobbet for å gi god lindring til kreftpasienter.

-Else er en person vi kan komme til for å få råd og trøst på tunge dager når vi trenger det. Dette er en jobb som krever utrolig mye av en helsearbeider, sier Eldbjørg.

Se video:

Aldri blitt så overrasket
Else visste ingenting om prisen da Eldbjørg, med KLP på slep, kuppet avdelingsmøte til Utvidet Palliativt team.

-Jeg har aldri blitt så overrasket. Jeg ble helt målløs og hadde problemer med å snakke.

Else har jobbet flere steder som sykepleier, men begynte å jobbe på sykehuset på Gjøvik i 2003. Da hadde sykehuset fått ny stråleenhet og opprettet ny avdeling for kreftpasienter. Senere, i 2004, begynte hun i Palliativt team.

-Det kan være en tøff jobb å møte kreftpasienter og deres pårørende, men det er en givende jobb i møte med mange flotte mennesker. Vi kan gjøre endringer og iverksette tiltak som kan gi pasientene en bedre livskvalitet i livets sluttfase.

Og når det tår på som verst, er det viktig med gode kolleger.

-Jeg har vært heldig som jobber i et team som fungerer godt sammen. Vi må ha en åpen og god linje, stole på hverandre, ha godt humør og kunne le sammen. Det er kjempeviktig i denne jobben.

Rett person på rett plass
Marketingdirektør i KLP, Pia Fiskvik Karfjell, er blant de som har vært med på utvelgelsen, og hun var ikke i tvil om at Else Braut Olaussen fortjente prisen.

-Å jobbe med personer som nærmere seg livets slutt er krevende på så mange måter, og setter store krav til de ansatte. De skal både være profesjonelle og støttende ovenfor pasientene og de pårørende, samtidig som de må være gode på å støtte hverandre, sette fokus på de positive tingene, glede seg over de faglige utfordringene.
Nominasjonen tegner et bilde av en person som klarer å balansere alle rollene og ganske enkelt er rett person på rett plass, sier Fiskvik Karfjell.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn