29.09.17

Sparer med hjertet

Sparer med hjertet

Kristin begynte å spare da eldstesønnen var ett år. – Det gir meg en ro, sier hun.
Les våre tips om hva du bør tenke på når du skal spare til barna.

Tekst: Vibeke Montero Foto: Privat

– Jeg husker at andre barn fortalte at foreldrene hadde spart penger til dem på bok da jeg var liten, og syntes det hørtes så smart ut. Det gjorde stort inntrykk på meg at de skulle få tilgang på disse pengene når de ble atten år, sier Kristin Clemetsdatter Müller (41).

Da Kristin ble mamma til Tord, bodde hun og familien en periode i utlandet, og hun ønsket å gi sønnen en økonomisk sikkerhet uansett hvor i verden de endte opp. Hun kontaktet banken sin på Ringerike, og startet en sparekonto i sønnens navn da han var ett år gammel.

Sparer med god samvittighet
Kristin hadde ingen forkunnskaper om fondssparing, men hun hadde en god dialog med banken før hun startet spareavtalen.
– Det var viktig for meg å vite at sparingen til mine egne barn ikke skulle gå på bekostning av livskvaliteten til andre barn eller kloden de skal vokse opp i. Jeg sa derfor tydelig ifra om at jeg ikke ønsket å investere i oljeselskaper eller andre utenlandske bedrifter der barnearbeid kunne være en faktor, sier hun. Banken var lydhør, og opprettet en fondssparings-avtale i tråd med hennes ønsker.

– Jeg har spart fem hundre kroner i måneden, så jeg er ingen storsparer.

God avkastning
Nå har sønnen til Kristin blitt elleve år gammel, og selv om familien flyttet tilbake til Norge da han var liten, har hun fortsatt å spare.
– Jeg har spart fem hundre kroner i måneden, så jeg er ingen storsparer, sier hun.
Likevel har fondssparingen gitt god avkastning på ti år. Hun har til sammen satt inn 40.000 kroner som innskudd, og nå står det over 60.000 kroner på kontoen.

-Har det vært vanskelig å spare?
– Det har vært avgjørende for meg at beløpet har blitt trukket direkte fra konto hver måned. Hvis ikke hadde det nok blitt mer skippertak-sparing, sier hun.
Da Tord ble storebror for sju år siden gikk hun tilbake til banken for å fordele det oppsparte beløpet på to kontoer, en i hver av guttene sitt navn.

– Jeg håper at jeg kommer til å ha en såpass god dialog med barna når de blir eldre at de er lydhøre for fornuftige råd.
Hun ser helst at de setter pengene i bolig, og blir skuffet hvis de blåser alt på gambling og festing.
– Kanskje jeg bør fryse kontoene til russetiden er over, ler hun.
Kristin er klar over at man aldri kan vite hva slags liv barna ønsker å leve, og håper at sparepengene kan gi dem en god start uansett hvilke mål de setter seg i livet. Hun forteller at det gir henne en ro å vite at hun setter av midler som barna kan ha nytte av. Samtidig ser hun på sparingen som en økonomisk trygghet for seg selv.

– Jeg disponerer kontoene fram til barna er atten år gamle, så hvis livet mitt skulle få seg en skikkelig knekk, kan det hende det er til barnas beste at vi bruker pengene før de fyller atten. Her er ingenting hugget i stein, sier hun.

Spare i eget navn eller barnas navn?
-Sparing til barn er som regel ganske langsiktig. Det kan derfor være lurt å spare i aksjefond,  sier Therese Olavsrud, informasjonsrådgiver i KLP.

Det første du må bestemme deg for er om du vil spare i ditt eget navn eller barnets navn.

klp_therese-olavsrud3

Fordeler ved å spare i eget navn:

● For de fleste vil det være lurt å gjøre sparingen i eget navn. Hvis pengene står i barnas navn og formuen overstiger 392.000 kroner, kan de få mindre i stipend fra Lånekassen.

● Sparer du i barnets navn må du være forberedt på at fylkesmannen skal bestemme hvordan pengene plasseres når verdiene utgjør mer enn 185.000 kroner. Men du kan normalt unnta fylkesmannen fra dette når du kjøper fondsandelene.

● Hvis sparingen står i barnets navn, bestemmer barnet over pengene når han/ hun er blitt 18 år. Ikke alle attenåringer er like modne, og det kan være lurte at foreldrene har kontroll over pengene litt lenger. Da kan du se an modenhetsnivået, og eventuelt overføre pengene når barnet trenger penger til for eksempel bolig.

● Det er lettere å opprette og administrere sparingen når den står i ditt eget navn.

Fordeler ved å spare i barnets navn:

● Står sparingen i barnets navn inngår ikke midlene i boet om du dør eller skiller deg.

● Det er psykologisk litt tyngre å ta ut penger som står i barnets navn, og du forplikter deg mer til sparingen.

Dette er en redaksjonell sak publisert i bladet Kamille. KLP bidrar med ekspertråd. Personen som er intervjuet i artikkelen er ikke en kunde av KLP.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn