02.11.17

Spare i fond til pensjon- hva er lurt da?

Spare i fond til pensjon- hva er lurt da?

Pensjonssparing er langsiktig sparing og sparer du i fond kan du bruke det på pensjonstilværelsen. Men stadig flere velger å øremerke sparing til pensjon.

Kun hver tredje nordmann tror pensjonen fra folketrygden og arbeidsgiver er tilstrekkelig for å få den pensjonstilværelsen de ønsker seg. Det overrasker ikke Håvard Gulbrandsen, administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning. Heldigvis finnes det gode råd.

– De fleste av oss sparer til pensjon hele vårt yrkesaktive liv. Vi sparer én del gjennom folketrygden, én del gjennom arbeidsgiverne vi har, og så er det veldig lurt å spare én del selv, sier Gulbrandsen.

– Nedbetaling av gjeld er for mange en god måte å spare på. I tillegg er din indre pensjonist veldig glad for alt du klarer å spare utover dette. Det viktigste er jo at det er mye bedre å spare noe, enn ingenting, og det er lurt å komme i gang tidlig. Mange vil nok ha glede av årets viktigste pensjonssparenyhet, «individuell pensjonssparing», også kalt IPS, sier han.

Håvard Gulbrandsen

Håvard Gulbrandsen

Så hvordan bør du spare til pensjon?

Gulbrandsen mener nordmenn flest bør prioritere to ting:

1 Spar i aksjefond. Aksjefond vil normal gi god avkastning på sparepengene. Har du lang tidshorisont, er det lurt å investere i brede aksjefond som investerer i hele verden. Husk også å vurdere kostnadene på fondet, for høye forvaltningskostnader kan spise mye av gevinsten. Når du nærmer deg tid for å starte uttak, er det også viktig å justere risikoen, for eksempel ved å ta pengene ut av aksjefondet og sette dem inn i noe som har lavere risiko, slik som pengemarkedsfond.

Det er flere fordeler ved å ha aksjefondene dine på en aksjesparekonto. Du kan kjøpe og selge aksjefond uten å betale skatt før du tar pengene ut av kontoen. Når du tar pengene ut av aksjesparekontoen betaler du ikke skatt før du tar ut et beløp som er større enn det du opprinnelig har investert.

2 Spar i IPS. IPS er øremerket sparing til pensjonstilværelsen, med en beløpsgrensen på 40.000 kroner i året. Beløpet du sparer gir deg en skattefordel i dette inntektsåret. Det kan bety 9600 kroner i lavere skatt hvert år når du sparer maksbeløpet. Husk at dette bare er en utsettelse av skatten, så du må fortsatt skatte av selve utbetalingen når du blir pensjonist. En annen fordel er at det som står på IPS-kontoen din er unntatt fra formueskatt.

Med IPS kan pengene først tas ut når du er 62 år. Endringer i livssituasjon kan gjøre at du ønsker å disponere pengene tidligere. Hvis du for eksempel skulle bli arbeidsledig, ha et samlivsbrudd eller ønsker å kjøpe deg hytte er det viktig å være klar over at IPS-pengene er bundet.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn