16.08.17

Slik tar du grep om gründerøkonomien

Slik tar du grep om gründerøkonomien

Tall fra SSB viser at flere kvinner velger å satse på gründerdrømmen. Men hvilke økonomiske grep
bør du ta som selvstendig næringsdrivende?

Det er mye du bør tenke på når du starter for deg selv. Mye av det arbeidsgiver tok ansvar for når du var ansatt, må du nå tenke på selv.

-Pensjon er en av de tingene det er lurt å sette seg inn i.  Starter du for deg selv, bør du i tillegg til det du får fra folketrygden spare til pensjon på egenhånd, sier Therese Olavsrud,  informasjonsrådgiver i KLP.

Med denne huskelisten er du litt lenger på vei:

PENSJONSSPARING:
Spar langsiktig i aksjefond og nedbetal gjeld. Det føles kanskje rart å sette penger til side for noe som skal skje 30–40 år framover i tid, spesielt nå som du har dårlig råd (de fleste gründere har dårlig råd de første årene). Men ikke la eventyret bite deg i rumpa senere. La pengene vokse mens du lever ut drømmen din som gründer.
Et tips er å vurdere det nye spareproduktet Individuell pensjonssparing (IPS), som blir lansert i løpet av året. Denne spareformen har skattefordeler, men pengene blir bundet til du er 62 år.  IPS er en slags BSU for voksne, bare at sparingen går til pensjon og ikke til bolig.

Når næringsvirksomheten går bra og du tjener bra, bør du vurdere å opprette innskuddspensjon for næringsdrivende der du kan spare inntil 6 prosent av inntekten.

Det er alltid lurt å samle opp pensjonsparingen fra tidligere arbeidsgivere i det private (såkalte pensjonskapitalbevis).  Bare husk å velge en leverandør som tar lave gebyrer.

SPARING:
Har du vært lønnstager tidligere vet du hvor takknemlig du føler deg når feriepengene dumper inn på konto. Hold derfor av litt ekstra til ferie og uforutsette utgifter i banken. Husk også at du må holde av penger til å betale forskuddsskatt og merverdiavgift.

FORSIKRING:
Ettersom du er personlig ansvarlig for virksomheten din, så bør du være godt forsikret. Du bør vurdere en ansvarsforsikring. Skaff deg også reise-, uføre-, bolig- og innboforsikring, og andre forsikringer som er relevante for deg. Du kan også forsikre deg ekstra gjennom NAV slik at du får utbetalt mer i sykepenger enn 75 prosent fra 17. dag slik reglene er nå.

MERVERDIAVGIFT:
Når omsetningen din har steget over 50 000 kroner er du merverdiavgiftspliktig. Da må du registrere deg i merverdiavgiftsregisteret.

FORSKUDDSSKATT:
Du må betale forskuddsskatt til Skatteetaten fire ganger i året.

NÆRINGSOPPGAVE:
Næringsdrivende må blant annet føre næringsregnskap og selvangivelse for næringsdrivende. Kvier du deg for dette, bør du benytte en regnskapsfører.

Les om Lena som fulgte drømmen og startet for seg selv


GODE GRÜNDERTIPS

✔ Lag en forretningsplan. Den bør inneholde en tydelig beskrivelse av hvilke tjenester og produkter du selger, hvilke mål du har, og en strategi for hvordan nå dem.
Vær realistisk. Finnes det et marked for det du ønsker å gjøre? Gjør research og henvend deg til folk som vet noe om bransjen du vil inn i.
Bygg nettverk
Vær profesjonell. Du vil trenge gode kommunikasjonsevner nå mer enn noensinne. Lytt, lær, vær punktlig og kom godt forberedt til kundemøter.
Forbered deg på hardt arbeid. Som gründer er du aldri helt «av». Frykten
for å mislykkes kan føles overveldende, men det må man lære seg å takle om man skal overleve som gründer.
Ha kontroll på økonomien

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn