16.08.17

Slik ble hun sin egen sjef

Slik ble hun sin egen sjef

Har du en drøm om å starte for deg selv og bestemme over egen tid og skjebne?
Det hadde Lena. Hun sa opp jobben sin for å sates på livet som frilanser med Studio Løvetann.

Vi møter Lena øverst på Grünerløkka, hvor hun venter på oss utenfor kafeen med sin retroinspirerte, lyseblå sykkel som hun fikk til bursdagen sin. Hun har blomstrete skjørt og stripete genser i hvitt og rødt. Så vi blir ikke så overrasket når hun senere forteller at hun elsker farger. Etter hvert som vi blir litt bedre kjent, er det heller ikke så overraskende at Lena har valgt å starte for seg selv. Ikke for det, hun synes det er « … dødsskummelt. Jeg har lån. Og jeg har barn. Så jeg må jo tjene penger.»

Følte hun aldri strakk til
Det er nok mange som kjenner seg igjen i Lenas bekymring. Økonomiske bekymringer er ofte grunnen til at kvinner vegrer seg for å satse. Men Lena har likevel troen på at hun skal få det til.
-Jeg vil jo framstå som en sterk kvinne. Vi er jo like gode som det menn er, sier hun.
Som grafisk designer med sju års erfaring fra byrå, flere inhouse-stillinger i ulike selskap og noen år som lærer i grafisk design på en videregående skole, var tiden moden for å bli sin egen sjef. Som mamma til Sophia på snart 6 år, synes hun det er fint å kunne prioritere tiden litt annerledes enn før. Hun er lei følelsen av å aldri strekke til, av å løpe hit og dit.
-Jeg er svett hele tiden, for jeg er så stressa, sier hun.
Likevel er hun realistisk med tanke på hva dette vil kreve av henne, og har allerede holdt av helgen til å jobbe med et frilansoppdrag hun nylig fikk for en større kunde.
-Jeg tror jeg kommer til å jobbe mye mer. Det er jeg fullt forberedt på, sier hun.

IMG_8814_823189

Gründer og mamma: Lena synes det er fint å kunne disponere sin egen tid. Det gjør hverdagen som mamma til Sophia på snart seks år mye enklere.

”En tøff liten jævel”
Lenas enkeltpersonforetak heter Studio Løvetann, og hun forklarer oss hvordan navnet ble til: -Det første året jeg jobbet som lærer ble jeg registrert med initialene: LØVE, for (L) ena (Øve) rby. Det var starten. I tillegg er løvetannen en plante som blomstrer vakkert og eldes godt. Også kan den trenge seg gjennom asfalt. En tøff liten jævel.
Dette kunne like gjerne vært Lenas beskrivelse av seg selv. Og det er vel tanken bak merkevareidentitet – at den også skal reflektere og representere menneskene den er bygget
opp av. Eller som Lena sier: -Kunden må kunne kjenne seg igjen i det man lager.

Har ikke tenkt på pensjon
Lenas tilnærming til grafisk design er å gjøre det ryddig og tydelig. Hun liker sterke farger og linjer, dristige mønstre og geometriske former. Det viktigste for henne er likevel å forstå hva kunden ønsker og trenger.
-Det er viktig å kunne tilpasse seg kundens behov. Det er en egenskap grafisk designere bør ha, sier hun.
Det virker som at Lena har ordning og reda på det meste. Men det er fortsatt mye hun lurer på når det gjelder de økonomiske konsekvensene av å starte for seg selv.
-Det med skatt har jeg forstått. Jeg sparer allerede penger til det og setter dem inn på en egen konto. Men pensjon, det har jeg ikke tenkt på en gang, innrømmer hun. Og det er nok ikke Lena alene om.

Les KLPs tips om hvordan du tar grep om gründerøkonomien.

 

Enkeltpersonforetak

Mange velger enkeltpersonforetak (ENK) som organisasjonsform. Men hva er egentlig det?

 • Gratis å opprette og krever ingen kapitalinnskudd.
 • Du er personlig ansvarlig for virksomheten.
 •  Eventuelt underskudd går som fradrag I næringsoppgaven.
 • Du får ikke minstefradrag i selvangivelsen men fradrag for utgifter i
  næringsvirksomheten.
 • Du betaler ikke arbeidsgiveravgift.
 • Det er ikke revisorpliktig (under fem millioner i
  omsetning)
 • Du betaler trygdeavgift på 11,4 prosent (vanlig
  lønnstagere betaler 8,2.)
 • Du får 75 present sykepenger fra 17. sykefraværsdag (vanlige
  lønnstagere får 100 present fra 1. dag).
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn