02.11.17

Nyter livet som fersk pensjonist

Nyter livet som fersk pensjonist

Når du blir pensjonist, må du skape deg et nytt liv, sier Bent-Roni Oterholt. Med god, trygg økonomi kan han nyte friheten med familieliv, reiser, hobbyer og oppstart av egen bedrift.

-Du må restarte helt, og du kan ikke regne med at andre gjør det for deg, sier Bent-Roni.

Tross jevnlige regnbyger er det folksomt og livlig på Bondens Marked i Askim denne lørdagen. På utstillingsbordet foran ham står resultatet av hans egen «restart»: Pene gavekasser med bjørkeved og forskjellig tilbehør, laget med materialer fra lokale bedrifter av Bent-Roni selv. I dag er hans markedsdebut.

– Jeg har investert noen tusen kroner, men det er liten risiko, understreker han.

Tar ingen sjanser
Lav risiko er omkvedet når han og kona Helga Næs (58) forteller om hvordan de har sikret seg en god og forutsigbar økonomi i godt voksen alder.

– Når du har to faste inntekter i fast stilling, holder sammen hele livet, og verken røyker eller drikker, blir det sakte, men sikkert noe av det. Men vi har aldri spart mye på konto eller i aksjefond, sier Bent-Roni.

Helga, som er forskningssjef i Nofima, nikker.

– Vi prøvde det én gang. Det var et fond med ganske lav sikkerhet og litt høy risiko. Da skattereglene ble endret, fikk vi mulighet til å gå ut av dette, sier Helga.

klp_behandlet12-web

– Har du ikke spart mye i aksjefond eller aksjer før i livet, er det ingen grunn til å begynne med det når du nærmer deg pensjonsalderen, og ta den risikoen, sier Øyvind Røst, pensjonsøkonom i KLP.

– Nå gjelder å gå for sikre, forutsigbare spareordninger, som nedbetaling av gjeld. Har du ikke gjeld, kan du spare i banken, sier han, og understreker:

– Har du spart i aksjefond i mange år, og har en større aksjefondsformue, er det viktig å gjøre nedsalget over lang tid, gjerne mange år. Nedsalg over lang tid reduserer risikoen for å selge mye i en periode med økonomisk krise, samtidig som at du får penger til å spe på inntektene du har, utdyper han.

Hytte og leilighetskjøp
– Vi har prioritert å nedbetale boliglån, og brukt en del midler på vedlikehold og oppussingsprosjekter. Vi har et stort, gammelt hus, forteller hun.

Arv fra foreldrene ble brukt til å bygge hytte på Hafjell i 2013. Med fjorten sengeplasser har hytta blitt et kjært samlingspunkt for både familien, og barna og deres venner.

I fjor hjalp ekteparet til med kjøp av leilighet i Oslo som barna kan bo i mens de studerer.

– Igjen var det arv av sparepenger fra en omsorgsfull bestefar som muliggjorde investeringen, sier Bent-Roni.

En ikke planlagt sparing kom i stand da Helgas arbeidsgiver skiftet pensjonsavtale, og alle måtte gå ut av den gamle ordningen bygd på vilkårene i Statens Pensjonskasse. Det ble gitt en kompensasjonsordning, og tilbud om plassering av pengene i tre forskjellige profiler, alle med en viss risiko.

– Men vi valgte trygt igjen, sier hun.

De 56 000 kronene hun får i netto årlig kompensasjon blir satt inn på sparekonto, og der skal de få stå.

Godt planlagt pensjonistliv
Bent-Ronis overgang til pensjonistlivet var godt planlagt. Bak seg har han 40 yrkesaktive år, hvorav 15 år som personalsjef ved tidligere Indre Østfold Sykehus. Fra 2001 var han seksjonssjef i HR i Sarpsborg commune.

Det viktigste når du nærmer deg pensjonsalderen, er å bestemme deg for når du skal slutte å jobbe, og om du skal gjøre det delvis eller helt

– Jeg gikk ut av lederstillingen rett før jeg fylte 60, og tok ut 20 prosent AFP og da jeg fylte 62. AFP er et godt virkemiddel for å bevare helsa og stå i jobben samtidig. Dessuten hadde vi tenåringer i huset, og faren min hadde fylt 90. Jeg ville ha mer tid til å fylle alle rollene på hjemmebane, sier han.

– God planlegging er helt etter boka, ifølge pensjonsøkonom Øyvind Røst.

– Det viktigste når du nærmer deg pensjonsalderen, er å bestemme deg for når du skal slutte å jobbe, og om du skal gjøre det delvis eller helt. Så er det mange muligheter for å jobbe ved siden av pensjon. Men husk at har du offentlig tjenestepensjon er det viktig å sjekke reglene og hvordan forskjellige valg har betydning for pensjonen, sier Røst.

Dyrker kreative sider
Nå er både Helgas og Bent-Ronis foreldre borte. Ungene er ute av redet. En ny fase i livet har begynt.

– Nå har jeg tid til å dyrke de kreative sidene mine, smiler Bent-Roni.

To måneder etter at han ble fulltidspensjonist i november i fjor, opprettet han enkeltmannsforetaket.

– «Gå bort-kassa» inneholder ved og eplesaft. «Bare hel ved» inneholder bare hel ved. Og så er det selve kosekassa, med både ved, fyrtøy, fakkel, «bålkaffe», brusbokser, pølser og Kvikklunsj, forklarer han.

Han er ikke alene om å drive virksomhet som pensjonist: 16 prosent av norske pensjonister jobber ved siden av pensjon, ifølge KLPs befolkningsundersøkelse fra 2016. 95 prosent av dem oppgir at de gjør det fordi de synes det er givende.

Overskudd og helse
Bent-Roni har også tatt tak i hovedfagsoppgaven fra 1981 og holdt foredrag om kirkehistorien i Indre Østfold. Sammen med tre andre pensjonister har han innredet den gamle prestegården i Askim, som nå er flerbrukshus, og I sommer gav han 40 kunder hagepleie og andre utetjenester gjennom Oterholm Ved og Vel.

– Nå gleder jeg meg til skisesongen på Øyerfjellet. Jeg har mye overskudd og god helse, bekrefter han.

– Det er viktig å ha litt å holde på med. Kona mi skal jo jobbe i ni år til.

Så kommer han på at han sparer til noe allikevel. Han kan jo å spille piano.

– Jeg ønsker meg et el-piano, sier Bent-Roni.

– Det sparer jeg til nå.

SPARETIPS TIL LIVSNTERNE

Husk at inntekten går ned når du blir alderspensjonist. Sett deg inn i hva du får, og planlegg økonomien etter det.Vil du jobbe ved siden av pensjon? Hvis du ønsker å kombinere job og pensjon finnes det mange det også mange muligheter. Men vær oppmerksom på reglene om du har offentlig tjenestepensjon. Reglene her er også avhengig av hva slags type pensjon du tar ut.

Betal ned på gjeld. Det er sikrere enn å investere penger i aksjefond. Aksjesparing er lønnsomt om du har lenger sparehorisont.

Mindre gjeld gir trygghet i økonomien og frigjør mulighetene til å låne til andre ting.

Gjeldfri? Er du gjeldfri og har en del av sparepengene i trygg og forutsigbar sparing, for eksempel i bankinnskudd, er det en grei løsning.

Ta ut penger av andre pensjonsordninger: Sjekk om du har flere pensjonsavtaler fra tidligere, som AFP, fripoliser i privat sektor, IPS og tilsvarende gamle pensjonsavtaler. En tommelfingerregel er at du starter uttaket samtidig med at du blir pensjonist.

Er du så heldig at du har god helse og god økonomi i alderdommen, bør du unne deg å bruke penger for å nyte livet.

Øyvind Røst, pensjonsøkonom i KLP

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn