13.12.16

Neste jul blir i nytt hjem

Neste jul blir i nytt hjem

For to år siden opplevde stortingsrepresentant Laila Reiertsen fra Os alle huseieres mareritt: Et par uker før jul ble hjemmet totalskadet i en brann.

Det ble en fortvilet høytid i 2014, men Laila trøstet seg med at ingen ble skadet. Huset de hadde bodd i de siste 28 årene var tomt for folk da brannen startet, og heldigvis klarte katten seg helt fint. Familien består foruten mor og far av fire barn, der de to voksne barna har stiftet egne familier. Det var der denne spesielt tunge julen ble tilbragt.

Os ligger drøyt 20 minutters kjøring sør for Bergen. Et lite lokalsamfunn der alle kjenner alle og støtter opp om hverandre. Selv ordføreren, partifellen Terje Søviknes i FrP, ringte Laila etter brannen og lurte på hva han kunne hjelpe til med.

Samme dag som de ble husløse, ble familien innlosjert i et lite hus rett utenfor sentrum. Bergens Tidende dekket brannen, og TV2 rakk å intervjue Laila før julefreden senket seg. Så ble det stille, bortsett fra en sak i lokalpressen utpå sommeren.

laila-brann

Lynet slo trolig ned

Brannårsaken er fortsatt ikke fastslått med 100 prosent sikkerhet, men Laila hørte et smell og dro ut støpselet til TV-en før hun forlot det julepyntede hjemmet for å hente yngstemann på ungdomsskolen. Trolig var det lynet som slo ned i huset. Da de kom tilbake sto hun der i bare tøflene og holdt rundt sønnen mens flammene slikket seg oppover husveggen.

– Hvordan arter livet seg etter en brann?

-Det har til tider vært tøffe tak. Spesielt rett etter. Du opplever på en måte å stå ved siden av deg selv.

-Hvordan takler man en sånn type sorg?

-Det er svært individuelt hvordan man takler dette. Jeg fikk problemer med søvnen og kunne våkne midt på natten av å kjenne røyklukt. Vi ble litt mer stille og fort slitne. Og det viktigste for oss voksne var å se at barna hadde det bra. Så det ble litt ekstra beskyttelse, noe som sikkert opplevdes som litt masete.

Det ble berget noe i brannen, men familien vet fortsatt ikke helt sikkert hva, da dette står på et lager. Men flere barnebilder av ungene ble heldigvis reddet. Etter sju måneder ble det bestemt at huset på Os måtte kondemneres.

-Da hadde vi allerede startet en indre prosess på at en skulle renovere. Så da var det å begynne fra start igjen. Tenke helt nytt.

foto-privat

 

Bygger hus med barna

Siden brannen har de flyttet tre ganger, noe som i seg selv har vært svært slitsomt. Nå satser politikeren på at den lange ventetiden snart er over. Grunnmuren er på plass i deres fremtidige hjem. Og ikke nok med at mor og far bygger hus, men de to eldste barna har fått hver sin tomt tildelt bak huset og bygger samtidig.

– Det blir veldig kjekt med å få barn og barnebarn rundt seg. Vi håper at innen sommeren så er vi flyttet inn i nytt hus. Vi gleder oss alle.

-Tar dere andre forholdsregler når det gjelder brannsikkerhet nå enn før?

– Jeg reagerer ekstra når det er nyheter om brann og når jeg ser brann eller røyk. Er nok blitt ekstra varsom på dette området.

Laila Reiertsen er også sikker på at i det nye huset vil det bli tatt ekstra hensyn til brannsikkerhet.

Flest branner i desember

I desember øker antall branner med 50 prosent. – Årsaken til at det brenner så ofte i desember er at vi driver med mer matlaging, skaper stemning med levende lys, overbelaster det elektriske nettverket, og skal være vertskap og kokk samtidig. Det er lett å glemme seg når det er mye som stjeler oppmerksomheten, sier Geir Grønsholt, fagsjef i KLP Skadeforsikring.

Mange kjøkken er rene brannbomber fordi kjøkkenviftene er fulle av fett. Glemmer du å skru av kokeplata eller driver bakst med olje, blir temperaturen fort høy. Varmen gjør at fettet i kjøkkenvifta smelter og drypper ned på komfyren. Brann kan da oppstå i løpet av kort tid.

-Å rengjøre vifta er derfor kanskje den viktigste delen av julerengjøringen, sier Grønsholt.

brannmann-i-front

Sju brannråd i julestria

Grønsholt har sju gode forebyggende råd i julestria. Han anbefaler å ta disse grepene hjemme hos deg selv og hos de eldre nær deg.

1. Sjekk at alle røykvarslerne virker.

2. Sjekk at slukkeutstyr er i orden og lett tilgjengelig.

3. Installer en komfyrvakt.

4. Rengjør kjøkkenvifta.

5. Blås alltid ut levende lys i de rommene du ikke oppholder deg i.

6. Bytt ut levende lys med batteridrevne lys.

7. Kos deg i jula, men vær streng med familien når det gjelder brannsikkerhet. Det er lett å glemme når det er mange gjester i huset og mye som skjer.

En av tre som omkommer i brann, er over 70 år. Derfor er det god grunn til å vise litt ekstra omsorg for de eldre du kjenner i førjulstiden. Gjennom prosjektet ”Bry deg før det brenner” (lenken under) gir KLP og Brannvernforeningen pårørende råd om hvordan de enkelt kan forebygge brann hjemme hos eldre.

http://www.brannvernforeningen.no/Brannvern-i-hjem-og-fritid/Bry-deg-for-det-brenner

 

TEKST: Gro Matland Nevstad og Bente Bang Ødegård

FOTO: Kjetil Vasby Bruarøy, midtsiden.no og Privat

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn