20.10.16

– Livet er bra som pensjonist

– Livet er bra som pensjonist

Da Arvid ble 65 år var det ikke snakk om å stå en dag lenger i jobb. Kona Grete kunne godt ha jobbet lenger.

De farter utenlands, er mye på hytta og bruker tid på familien. Huset er akkurat solgt og de har flyttet inn i en leilighet litt lenger opp i gata.

– Livet er bra, sier Arvid Kolstad.

Arvid var 65 år da han gikk av med AFP for ni år siden. Da hadde han jobbet 38 år på Marker trevarefabrikk.  I 2014 kom hjerteinfarktet, bare et par uker etter at kona Grete Kolstad hadde gått av med pensjon.

– Da ble det fulltidsjobb som sykepleier istedenfor, sier Grete.

Arvid ble bedre og nå nyter de livet. Men for Grete var det ikke like naturlig som for Arvid å gå av med pensjon. Etter å jobbet nesten 30 år i det offentlige, blant annet som sosionom i Askim kommune, var hun ikke klar for å gå ut av arbeidslivet.

– Jeg var veldig glad i jobbe min og kunne godt tenkt meg å fortsatt litt lenger, men jeg fant ut at jeg kunne tape pensjon på det, sier hun.

-Jeg har alltid vært veldig bevisst på jobb og pensjonsopptjening

Grete har jobbet mange år i kommunal sektor og tjent opp medlemstid hos KLP.  Vurderingene hun gjorde om det ville lønne seg å stå i jobb, er reelle. De som nærmer seg pensjonsalder i dag og har full opptjening vil kunne få mindre i offentlig tjenestepensjon ved å stå lenge i jobb etter 67 år. For yngre generasjoner, hvor pensjonssystemet er lagt opp til at de må jobbe lenger blir det annerledes.

– Jeg har alltid vært veldig bevisst på jobb og pensjonsopptjening, sier Grete, som tok sosionomutdanning da barna ble større. Før det drev hun barnepark i kjelleren.

Arvid på sin side har ikke tenkt så mye på pensjonen. Men han visste han hadde mulighet til å gå av med AFP. Arbeidsgiveren hadde en ytelsespensjonsordning, som var vanligere før. I dag har mange bedrifter i privat sektor gått over til innskuddspensjon.

– Pensjonssparing var ikke noe tema den gang. Nå virker det som folk er mer opptatt av det, sier Arvid som startet arbeidslivet på en hermetikkfabrikk i Melhus i Trøndelag. Da han møtte kjærligheten Grete, flyttet de til hennes hjemkommune i indre Østfold. De bygget seg hus og den viktigste sparingen har vært å betale ned på eiendommen. Nå er huset solgt, men å kjøpe ny leilighet koster.

– Vi merker at vi har mindre å rutte med, men vi har ikke de samme behovene som tidligere. Det er mye man kan ha lyst til å kjøpe seg, som man ikke trenger.  Vi bruker det vi har ekstra på å reise, sier Grete.

– Jeg investerer i kona jeg. Det er dyrt, men det gir avkastning, humrer Arvid.


 

familie_ikon1

KLPs beste tips til deg som er pensjonist

Betal ned gjeld: Mange pensjonister i dag har fortsatt gjeld. For noen vil det ikke være et alternativ å betale mer enn de gjør. Men nedbetaling av gjeld er normalt den beste spareformen for pensjonister som har gjeld, fordi tidshorisonten er kortere og risikobærende evne er lavere enn som yrkesaktiv. Husk at et gjeldfritt hus også vil gi deg muligheter til å låne på boligen senere, og opprettholde et behagelig forbruk på eldre dager.
Tenk over arv: Vurder hvor mye du vil bruke på deg selv og hvor mye du vil spare til arvingene. Skal du gi noe til arvingene mens du lever? Det er ingen oppskrift på hva som er rett å gjøre, men vurder fordeler og ulemper. Husk at alt du gir mens du lever er gaver, og ikke juridisk arv, hvis det ikke er dokumentert at det er forskudd på arv.
Start uttaket av aksjefond: Selg deg gradvis ut av aksjefond over mange år. Da blir du mindre avhengig av om aksjemarkedet er høyt eller lavt på et bestemt tidspunkt i din alderdom.
Pensjonstilværelsen er lang: I tidlig alderdom er helsen god, du trenger penger til å dyrke hobbyer og reiser og livet er godt. I sen alderdom, når helsen skranter, vil mange ha lavere forbruk. Tenk derfor gjennom hvor mye du skal bruke i de ulike fasene i alderdommen. Realiser drømmene mens du har mulighet!

Klikk og les mer om de ulike livsfasene her.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn