21.06.17

Fri fra bekymringene

Fri fra bekymringene

PENSJONSSPARING: Å være opptatt av pensjon handler ikke om å resignere, det handler ikke om å spare opp til dårligere tider. Snarere tvert imot. Det handler om å gjøre seg fri fra bekymringene sine og leve det livet du vil leve, akkurat nå. Og det var nettopp det Annette gjorde.

Annette er en sånn kvinne mange av oss kan kjenne oss igjen i. Ikke nødvendigvis fordi våre livshistorier er så like, men fordi hun gjennom sine nå 49 år har opplevd sin del av nedturer
og oppturer. Akkurat nå er hun på en skikkelig opptur. Hun er nyforelska i ungdomsflørten, elsker jobben sin og føler seg friere enn noensinne.
– Det jeg gjør nå, det må være noe som betyr noe. Nå er jeg ikke redd for det neste som kommer lenger. Jeg kommer til å ta mange flere sjanser nå. Men det jeg ikke skal gjøre – er å være i et dårlig forhold eller i en dårlig jobb. Jeg skal ikke bruke tiden min på det, sier en engasjert Annette.

Selv om hun ikke var aktivt søkende, verken etter ny mann eller jobb, så var det likevel den veien det gikk. Fra å arbeide i et stort shippingselskap og reise verden rundt med jobb, er hun
nå kontorfaglig leder for barnevernstjenesten i Oppegård kommune. Egentlig vurderte hun å gå tilbake til skolebenken, og kanskje bli sykepleier.
-Jeg elsker jo å jobbe med mennesker, sier hun.
Det er hun ikke alene om å si, men Annette er en av dem som virkelig mener det. Det var tilfeldigheter som gjorde at det ble jobb framfor studier. Og det har hun ikke angret på. Men
det å bytte jobb fra privat til offentlig sektor betød en halvering av lønnen hennes. Og plutselig sto hun ovenfor en ny situasjon.

Hun kunne ikke lenger opprettholde den livsstilen hun var blitt vant med, men måtte omstille seg til en helt ny personlig økonomi. Annette så dette som en mulighet, og tok kontakt med banken for å legge opp en økonomisk plan for framtiden.
Selv etter at lønnen ble halvert og Annette startet med månedlig sparing til pensjonisttilværelsen, gir kontrollen hun har over egen økonomi henne opplevelsen av å ha bedre råd nå enn før.
-Tiden går så innmari fort, så det å få inn en rutine på å spare, det er et godt tips, sier hun.

Selv har hun spredd sparingen sin. Det betyr at hun i tillegg til pensjonssparingen, også sparer langsiktig i fond, har egen sparing til barna, samt en ekstra buffer som hun kan bruke på ferier, vedlikehold av huseller andre ting som dukker opp.
Men pensjonssparing er noe mange unge mennesker i dag ikke er spesielt opptatt av, eller har et forhold til. Og det er jo kanskje ikke så rart. For la oss være ærlige: det er litt tørt. Og det er ikke alltid like lett å forstå heller. Når det i tillegg kanskje føles lite relevant for den livssituasjonen man er i, havner fokuset og prioriteringene andre steder.
-Du vet, du tar et sånt halvdagskurs på jobben. Og det er kjempeinteressant der og da, men så blir det litt sånn borte etter hvert, forklarer Annette.

Og litt sånn er det vel for mange. Men, vi skal gjøre det litt enklere enn et halvdagskurs. Vi skal gi deg våre beste tips, så du også kan frigjøre deg fra bekymringene dine og leve det livet du vil leve, akkurat nå. Å være opptatt av pensjon handler ikke om å resignere, det handler ikke om å spare opp til dårligere tider. Snarere tvert imot. Det handler om å gjøre seg fri fra bekymringene sine og leve det livet du vil leve, akkurat nå. Og det var nettopp det Annette gjorde.

Vil du vite mer om hva du bør gjøre for å få spare langsiktig? Les KLPs tips ”Slik tar du grep om pensjon og sparing”. For forklaring på ord og uttrykk som brukes om pensjon kan du ta en titt i pensjonsordboka.

 

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn