25.07.17

Ferie med lave skuldre

Ferie med lave skuldre

En mistet koffert, et døgn på sykehus og et svindlet kredittkort. Her er alt du må vite for en stressfri sommerferie.

Da mannen min og jeg dro på fem dagers bryllupsferie til Marrakech, endte tre av dem uten bagasje. En kollega ble frastjålet kameraet sitt på bussen på vei til jobb. En venninne dro til Egypt med familien, og tilbrakte mesteparten av tiden på et lokalt sykehus. Maks uflaks!

10 prosent av oss rammes årlig av en reiseskade. Så hvilke forholdsregler kan og bør vi ta for å sikre at vi er best mulig dekket om noe skulle skje? Om vi har helsetrygdekort og ulike dekninger gjennom kredittkort og arbeidsgiver, trenger vi da egentlig privat reiseforsikring? Her får du oversikten.

Hvilke forsikringer dekker egentlig hva?

Europeisk helsetrygdekort
Med europeisk helsetrygdekort har du som EØS-borger rett til dekning av nødvendig medisinsk helsehjelp fra det offentlige helsevesenet i andre EØS-land. Ordningen gjelder også familiemedlemmer (ektefelle, samboere og barn under 18 år). Bestill det via helsenorge.no og husk å ta det med på tur.
Ikke alle EØS-land har gode offentlig helsetjenester. Privat reiseforsikring gir deg mulighet til å velge private sykehus.

Reiseforsikring gjennom kredittkortet
Ved å betale med kredittkort får du gratis reiseforsikring, som vanligvis også dekker andre i familien.
Husk at 50 % eller mer av reisens totale kostand (alle utlegg) må være betalt med kredittkortet. Forsikringen har ofte også lavere erstatning for tapt reisegods og avbestilling (de vanligste erstatningssakene), enn det private reiseforsikringer har. Sjekk vilkårene nøye!

Forsikring gjennom arbeidsgiver
De fleste arbeidsgivere har reiseforsikring som dekker tjenestereiser for sine ansatte. Noen har også utvidete avtaler.
Det er store forskjeller på hva dekningen innebærer og hvordan skademeldingsrutinene fungerer. Sjekk vilkårene.

Privat reiseforsikring
Reiseforsikringen er like viktig i hverdagen og de beste reiseforsikringene gjelder fra du går ut døra hjemme. Du bør alltid ha en privat reiseforsikring med gode vilkår, som dekker

• avbestilling
• reisegods
• sykdom på reisen
• hjemtransport
• rettshjelp
• ansvar utenfor Norden
• ulykke

Forsikringer du bør vurdere i tillegg:

Bilforsikring. Leier du bil, bør du tegne forsikring gjennom bilutleiefirmaet. Er du uheldig på vegen, kan det bli dyrt uten. Hvis du kjører på mennesker eller andre biler, er du ikke dekket av reiseforsikringen.  Forsikringen bør også dekke brann, tyveri og skader (kasko). Det er lurt å bruke et kjent leiebilselskap- da er sannsynligheten for å bli lurt mindre.

Verdigjenstandsforsikring. «Oi, jeg mistet kameraet i vannet!» Det er fort gjort å være uheldig, men reiseforsikringen dekker ikke ting du har mistet eller som blir skadet ved et hendelig uhell. Til det trenger du verdigjenstandsforsikring. Kamera, bunad og klokke er typiske gjenstander som mange velger å forsikre. Men de bør være såpass dyre at de er verdt å forsikre.

På ferie i utlandet i sommer? Vær kort-lur og sjekk disse tipsene

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn