06.03.17

En stor pris til en ekte hverdagshelt

En stor pris til en ekte hverdagshelt

-Jeg elsker jobben min, det å jobbe med mennesker… Jeg klarer ikke å se noe annet. Det gir meg energi og styrke.

Av: Nils Fredrik Wisløff-Høgestøl        Video: Roar Grønstad

Det ble stille i det store rommet. Hanne Drøge Jacobsen hadde nettopp forklart Kåre Bjørnar Olsen grunnen til at både ordfører, lokalavis, oppvekstsjef og vi i KLP var samlet på treffpunktet, sammen med de lokale ungdommene. Det var ikke for å høre et foredrag om psykisk helse, som han trodde. Det var for å hedre en mann som er på jobb døgnet rundt for ungdommen i Lyngen. Kåre Bjørnar ser ut i rommet, og er tydelig rørt.

-Nå må jeg samle meg litt.

Vi er halvannen time og en ferjetur fra Tromsø. Det er en kald februardag, og torsdag – fast dag for ukens treffpunkt, der ungdommen samles.

Kåre Bjørnar Olsen er hjertet og hjernen bak Aktiv Lyngen – et tilbud til ungdom i Lyngen som har lykkes med å skape et trygt og inkluderende miljø. Det har gått fra å være et prosjekt rettet mot barn og ungdom som falt utenfor, til å bli et permanent tiltak som finansieres i samarbeid mellom kommunen og NAV.

– Det engasjementet Kåre Bjørnar har vist er bare unikt. Ungdommene kan ta kontakt med han uansett klokkeslett om de trenger noen voksne å snakke med, sier Hanne Drøge Jacobsen, som står bak nominasjonen.

Se video fra overrekkelsen her:

Noe for alle
Aktiv Lyngen arrangerer ukentlig treffpunkt, ferietilbud både vinter, sommer, høst og jul, formidling av enkle arbeidsoppgaver, film/revy, oppfølging, rådgivning, ungdomsråd, fotballturneringer, all-idrett, ”Lyngen mot narkotika”, konserter, og mer til. Alt er gratis for ungdommen.

– Han har også lært ungdommene å vise et stort sosialt engasjement med å stille opp på ulike innsamlinger til inntekt for humanitære formål. Dette har vært en kjærkommet og populært tiltak, og både ungene og vi foreldre er Kåre Bjørnar en stor takk skyldig for den fantastiske innsatsen han gjør hver dag, sier Drøge Jacobsen.

Stor overraskelse
Kåre Bjørnar har vært ungdommens mann i lang tid. Mannen i joggebukse, ullgenser og sixpence forklarer at han kanskje ville tatt på seg noe annet om han visste hvorfor vi kom, men han bruker i utgangspunktet alltid de samme klærne på jobb.

-Det presset ungdommen møter når det gjelder klær og mote er dessverre utrolig sterkt, men her skal det ikke ha noe å si hva du har på deg, sier Olsen.

Den viktigste arbeidstiden er før og etter skoletid. Timene midt på dagen bruker han på møter og organisering.

-Jeg har ikke noe arbeidstid. Jeg er tilgjengelig når ungdommen trenger meg. Jeg får være med å veilede, støtte og lage treffpunkter for de som trenger det aller mest i kommunen vår.
lyngen-3

Kunne ikke gjort noe annet
Hva gir denne jobben deg?

-Den gir meg mange fine opplevelser, den gir meg styrke og håp for individet. Vi prøver å hjelpe andre til en ny sti å gå på. Vi har ikke fasit, men vi gjør det sammen, og ofte så treffer vi godt.

Kunne du gjort noe annet?

Kåre Bjørnar ser tenkende ut i rommet. Han venter litt, før han svarer.

-Jeg elsker jobben min, det å jobbe med mennesker… Jeg klarer ikke å se noe annet. Det gir meg energi og styrke.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn