02.11.17

Gründeren Sylvia investerer i sin egen klinikk

Gründeren Sylvia investerer i sin egen klinikk

Å starte for seg selv er en risikosport. Men får man det til, føles belønningen ekstra god. Sylvia er en av dem som har tatt sjansen og blitt gründer.

For ett år siden startet Sylvia Herland Bystrøm sin egen klinikk. Askim Dermaklinikk spesialiserer seg på kosmetiske behandlinger, som eksempelvis laser- og botoxbehandlinger.

– Det blir mer og mer stuerent, og det er flere som gjør det. Det er så mange som tenker på de jentene med kjempestore lepper som er overbehandla, når de hører botox og fillere. Men de ser jeg sjelden. De fleste vil ikke endre utseendet sitt, de vil bare forbedre det litt, sier hun.

Selv om klinikken hennes er fersk, er ikke Sylvia noen nybegynner. Hun har jobbet på en privat klinikk i Oslo siden 2006, ved siden av deltidsjobben som sykepleier på Helsehuset i Askim. Pendlingen frem og tilbake til Oslo ble fortid da kollegene hennes på Helsehuset foreslo at hun kunne starte egen klinikk i hjemkommunen. Og sånn ble det.

klp_behandlet4-web

Balanse i hverdagen
Selv om Sylvia trives på det lokale sykehuset og synes det gir en fin balanse i arbeidshverdagen, så ser hun ikke bort fra at klinikken kan bli en fulltidssyssel med tiden:

-Hvis det viser seg å være mer lønnsomt, og at jeg kan være mer hjemme med barna mine, jobbe mindre og ha fri hver helg, så er jeg jo dum om jeg ikke velger å satse for fullt, sier hun.

– Her kommer folk til meg fordi de har lyst, forteller hun. Men, når det er sagt, så er det likevel mye annet Sylvia har måttet bryne seg på. Kundene kommer jo ikke av seg selv.

I tillegg til å markedsføre klinikken via sosiale medier, er hun også ansvarlig for klinikkens varebeholdning, innkjøp og økonomi.

– Alt det med regnskap og sånn er jeg usikker på. Jeg er red for å gjøre feil. Derfor er det fint å ha noen jeg kan rådføre meg med, sier hun og refererer til regnskapsføreren sin.

Smarte grep
Sylvia har sluppet å ta opp lån.

– Jeg trengte ikke så mye egenkapital for å starte, forteller hun.

Istedenfor har hun i en periode valgt å ikke ta ut lønn. På den måten kan hun kjøpe inn nye produkter og utstyr uten å opparbeide seg gjeld, for deretter å kunne tjene bedre på sikt.

Hun investerer pengene sine i egen business.

– Alt jeg gjør, gagner jo meg på den ene eller den andre måten, sier hun.

Det mener pensjonsøkonom i KLP, Øyvind Røst, er smart.

– Det er risikoreduserende og svært vanlig for selvstendig næringsdrivende å bruke lite penger for å spare opp ekstra penger til næringsvirksomheten i gründerfasen, sier Røst.

Likevel anbefaler han å ta ut inntekt fra næringsvirksomheten så snart det er forsvarlig.

– Prøv å utjevne inntekten gjennom livet. Det gir lavere skatt og bedre pensjonsopptjening.

Sylvia innrømmer at hun ikke engang har tenkt på pensjonssparing ennå. Men hun er ikke fremmed for å spare, og setter til side 2000 kroner i måneden til ulike formål: barna, huset og ferier. Hun synes det er viktig å ha en buffer i tilfelle noe uforutsett skulle dukke opp. I tillegg blir hun også trukket 30 kroner ekstra hver gang hun drar bankkortet, og de sluses inn på en sparekonto.

Røst synes det er veldig positivt at Sylvia sparer hver måned, men foreslår at hun også begynner å spare litt i aksjefond.

– Har du litt tålmodighet, vil avkastningen fra aksjefond sannsynligvis bli høyere enn sparing i bank, og med langsiktig sparing reduserer du risikoen, forklarer pensjonsøkonomen.

– Aksjefond kan gjerne brukes som sparing til alderdommen, utdyper han.

Røst trekker også fram at selvstendig næringsdrivende ikke har like god sykelønnsordning som vanlige lønnstagere.

– Næringsdrivende kan kjøpe sykelønnsforsikring fra NAV. Den forsikringen som gir deg 100 prosent i sykelønn fra 17. dag er trolig den som gir deg best forsikring for pengene, mener Røst.


SPARETIPS FOR DEG SOM ER SELVSTENDIG NÆRINGSDRIVENDE

Spar opp litt penger som en reserve for dårlige tider. Inntekter og utgifter svinger ofte mer for deg som er selvstendig næringsdrivende. Jobb mye med det du er flink til, benytt andre profesjonelle på det du trenger hjelp til.

Etterhvert som økonomien blir bedre bør du starte langsiktig sparing til alderdommen. Selvstendig næringsdrivende har ikke tjenestepensjon fra en arbeidsgiver slik som lønnstagere har, og bør derfor spare mer selv. Flere spareformer er aktuelle i tillegg til nedbetaling av gjeld.

1. Begynn med langsiktig sparing i aksjefond for sparing til alderdommen, gjerne i globale indeksfond gjennom den Nye aksjesparekontoen.

2. Start sparing til alderdommen i den nye IPS-ordningen (individuell pensjonssparing).

3. Når inntekten overstiger 665.000 kroner i året (7,1 G), bør du starte sparing i innskuddspensjon for selvstendig næringsdrivende. Du kan spare inntil 6 prosent av inntekten i denne ordningen.

Vær klar over at penger som spares i IPS eller innskuddspensjon blir bundet til du blir pensjonist.

Øyvind Røst, pensjonsøkonom i KLP

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn